$type=slider$sn=0$l=1$c=6$m=0$show=home

Mag je tijdens het verbouwen een deel van de openbare weg innemen?


Stel: je bent aan het bouwen of verbouwen, maar je moet een kraan of verhuiswagen kwijt kunnen. Kan je de machines en voertuigen zomaar op de openbare weg laten parkeren? Wij vroegen het aan de steden Oostende, Kortrijk en Tienen. En daar kregen we een eenduidig antwoord: nee, het openbaar domein, zoals dat officieel heet, zomaar innemen, dat mag niet. Je moet hiervoor een aanvraag indienen bij de stad, of indien het om een gewestweg gaat, ook bij het gewest. 

Dien een aanvraag in 


Hoe je zo’n aanvraag moet indienen? Je hoeft hiervoor niet eens de deur uit, dit kan gewoon online. Hou je meer van de persoonlijke touch, dan kan je ook terecht bij het stadhuis. Goede raad: dien je aanvraag ruim op voorhand in, zodat je de toelating tijdig op zak hebt. Wat wordt er van je gevraagd?
  • Begin- en einddatum: wat is de periode van je inname?
  • Locatie: wat is het adres? En waar wil je precies je spullen neerpoten, op straat, op het fietspad, op de betalende parkeerplaatsen voor je huis, op het voetpad …
  • Reden: wat ben je van plan? Waarom doe je je aanvraag?
  • Hinder: wat ga je precies blokkeren en wijzigt er daardoor iets aan de verkeerssituatie voor de voetgangers, fietsers of het autoverkeer? Dan moet je ook op vlak van signalisatie in orde zijn. Vraag daarom na bij de stad of lokale politie wat je voor je signalisatiemachtiging moet doen. Waar zijn die bordjes?

Hoeveel kost zo'n aanvraag? 


De vraag van 1 miljoen (of hopelijk wat minder): hoeveel gaat dit zaakje je kosten? Dat is afhankelijk van je stad, welk stuk openbaar domein je wilt innemen en voor hoelang. In Oostende betaal je bijvoorbeeld 5,81 euro per dag voor het plaatsen van een container. Wil je in de Kortrijkse binnenstad een betalende parkeerplaats innemen, dan kost je dat 20 euro per dag per ingenomen plek. In Tienen betaal je voor een inname van meer dan 60 dagen 0,50 euro per m2 per dag.
Aanvraag “vergeten”

Heb je geen aanvraag ingediend voor de inname van het openbaar domein? Dan riskeer je toch te moeten betalen voor de periode dat je de straat of stoep of het fietspad hebt ingenomen. En heb je mogelijk nog een boete aan je been.
Wat met de buren

Werpen je buren je plots boze blikken toe? Dan zijn ze er mogelijk niet zo blij mee dat je een gedeelte van de straat of stoep verspert. Veel koekjes bakken om hen gunstig te stemmen, is één oplossing. Vindt je buurman of buurvrouw dat hij/zij echt wel hinder ondervindt van de versperring, dan kan ie ervoor kiezen naar de stad of politie te stappen. Die probeert dan te bemiddelen tussen jullie beide. Misschien geen slecht idee om je buren dus even op voorhand te verwittigen over je plannen. Dat kan nooit kwaad! Via de website hinderinkaart.be checken waar er momenteel innames bij jou in de buurt zijn, hoelang ze duren en wat de mogelijke hinder inhoudt. Handig!

Oeps, beschadigd 


Klaar met je werken? Weg met die bouwkraan en dat materiaal! Maar wat als je merkt dat de stoep of weg beschadigd is en die schade er voordien nog niet was? In dat geval ben je verplicht dit aan de stad te melden. Potje breken is potje betalen. Dat betekent dat de schade aan het openbaar domein voor jouw rekening is. Oppassen dus!

Dat staat vast 


Zomaar de straat versperren, is een no-no. Contacteer je stad om te weten te komen wat de prijzen en regels zijn voor jouw situatie. Met een aanvraag tot inname van het openbaar domein, hoeft de krantenkop “bouwkraan verspert wekenlang straat” straks niet op jouw naam te staan.

$show=/p/nieuws.html$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1

$show=/p/referenties.html$type=grid$m=0$sn=0$c=9$p=1

$show=/p/faq.html$type=list$m=0$c=20$p=1

$show=/p/faq.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/faq.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=post

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=home

Naam

bouwen,3,FAQ,9,in de kijker,7,nieuws,26,referenties,3,verbouwen,1,
ltr
item
Hustings Bouwgroep: Mag je tijdens het verbouwen een deel van de openbare weg innemen?
Mag je tijdens het verbouwen een deel van de openbare weg innemen?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2X6YmFaNMltgnEZRfcZMaBhasMW-plqLx_YSkJN5U0x2yZjd5K63b6_q6VJEwojKzV57zJMFiQbmzND76ntJ7FuKgidW_36eV8emYWv4SRVaCXo20sx_gNJOGOemJNGTpAZO6Y-DmjNXH/s640/bouwen-verbouwen-voertuigen-parkeren-openbare-weg.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2X6YmFaNMltgnEZRfcZMaBhasMW-plqLx_YSkJN5U0x2yZjd5K63b6_q6VJEwojKzV57zJMFiQbmzND76ntJ7FuKgidW_36eV8emYWv4SRVaCXo20sx_gNJOGOemJNGTpAZO6Y-DmjNXH/s72-c/bouwen-verbouwen-voertuigen-parkeren-openbare-weg.jpg
Hustings Bouwgroep
https://blog.hustingsbouw.be/2019/10/mag-je-tijdens-het-verbouwen-een-deel.html
https://blog.hustingsbouw.be/
https://blog.hustingsbouw.be/
https://blog.hustingsbouw.be/2019/10/mag-je-tijdens-het-verbouwen-een-deel.html
true
4670493999229411898
UTF-8
Alle posts geladen Geen posts gevonden TOON ALLE Ontdek meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S POSTS Bekijk alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE POSTS Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volgen THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content